Heterocromia: persones amb un ull de cada color
Coneixes algú que tingui els ulls de colors diferents? Es tracta d’una condició anatòmica anomenada heterocromia, que implica que cada un dels dos ulls d’una persona o d’un animal tingui un color diferent.
La majoria de les persones tenim els dos ulls del mateix color, determinat per factors genètics que modifiquen la quantitat i la distribució de la melanina a l’iris. Tanmateix, excepcionalment (es calcula que l’heterocromia afecta un 1% de la població mundial), es produeix aquesta diferència entre ambdós ulls.
L’heterocromia total (cada iris d’un color completament diferent) és poc freqüent en éssers humans; en persones habitualment afecta només una franja d’un dels ulls (heterocromia central o sectorial), i no compromet la funció visual, però sí que pot ser conseqüència d’algunes malalties oculars.
Classificació de l’heterocromia
D’una banda, l’heterocromia congènita, la que apareix en néixer o pocs dies després, pot ser idiopàtica i no afectar la visió. Malauradament, també pot ser conseqüència d’una patologia congènita subjacent, com la neurofibromatosi, la síndrome de Waardenburg o la síndrome de Claude-Bernard-Horner.
D’altra banda, l’heterocromia adquirida pot aparèixer en qualsevol moment de la vida a causa d’una lesió o d’altres malalties subjacents, com la siderosi, la ciclitis heterocromàtica de Fuch o la uveïtis. Puntualment, les persones que presenten glaucoma només en un ull i segueixen un tractament crònic amb prostaglandines, també poden experimentar una heterocromia en forma de l’enfosquiment d’aquest ull.
Per això, si s’aprecien canvis de coloració a l’iris, es recomana visitar-se amb un/a oftalmòleg/a per tal d’examinar el cas i descartar l’existència d’alguna patologia subjacent.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!