canvi d'hora

Com afecta el canvi d’hora a la nostra salut

La matinada de dissabte a diumenge les agulles del rellotge es van endarrerir una hora; a les 2.00 van ser les 3.00. És en aquest moment de l’any quan ens preguntem com influeix el canvi d’hora en els nostres cossos, ja que moltes vegades ens sembla una acció molesta sense excessives repercussions positives, és realment així?

Per què es fa el canvi d’hora

El canvi d’hora es remunta a principis del segle XX. En aquell moment Alemanya va començar a retardar l’hora per poder estalviar carbó durant la I Guerra Mundial i molts països veïns van copiar la mesura. En el cas de l’Estat espanyol, es va abandonar als anys 50 i es va tornar a introduir quan hi va haver la primera crisi del petroli. En aquell moment molts països van decidir avançar els seus rellotges per aprofitar millor la llum solar i disminuir el seu consum energètic.

Actualment, el canvi horari s’aplica en 70 països de tot el món. A Europa, on és d’obligada aplicació, des de 1981, el canvi d’hora sempre es realitza l’últim diumenge de març –s’avança una hora el rellotge- i l’últim diumenge d’octubre –s’endarrereix-. I des de l’any 2001, quan el Parlament Europeu i el Consell Europeu van aprovar la Novena Normativa, que és la que regula el canvi d’hora, es va establir com a indefinit.

Quina incidència té el canvi d’hora en la nostra salut

No s’ha fet cap estudi científic rigorós que avaluï els efectes que l’avançament i l’endarreriment de l’hora comporten al cos i a la ment. Hi ha estudis que afirmen que s’incrementen els infarts i els accidents de trànsit però aquests, en cap cas, han estat avalats per la comunitat científica.

El Periódico de Catalunya va entrevistar el psiquiatre Antoni Bulbena, director del departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador de la influència de les hores de llum en les persones, i aquest conclou que avançar l’hora 60 minuts sí té efectes perceptibles i molestos. Aquests els noten molt especialment aquells col·lectius més vulnerables com els nens, les persones grans i les persones que pateixen algun tipus de trastorn psicològic.

Els efectes que pot produir són:

  • Irritabilitat.
  • Marejos.
  • Males digestions.
  • Inestabilitat.
  • Dificultat de concentració.
  • Cansament.

Aquests símptomes, que no afecten tots a tothom i en el mateix grau, no desapareixen passades les 24 o 48 hores com s’acostuma a creure. Segons el psiquiatre de l’Hospital del Mar, s’arrosseguen uns 10 dies, que és el que triga el nostre cos a acostumar-se del tot al canvi.

Els metges, segons Bulbena sense excepcions, defensen que per acabar amb el “trastorn afectiu emocional” seria convenient no fer el canvi d’hora i, preferiblement, mantenir aquesta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *