Ansietat

Ansietat: La seva relació amb dolors al pit i la falta d’aire

La salut mental ha adquirit un paper rellevant en els darrers anys i cada cop més estudis determinen que la seva relació amb algunes patologies físiques és determinant. Des de l’especialitat de Neurologia del Centre Mèdic Mútua Penedès t’expliquem els possibles motius que poden fer aparèixer molèsties físiques a partir d’un problema d’ansietat.

L’ansietat i l’estrès en el context actual

En la societat contemporània no és necessari enfrontar-se a perills que requereixin una solució armada o de lluita física. Afortunadament, ningú es troba animals perillosos quan surt al carrer i existeixen espais segurs on refugiar-se, com les llars. En canvi, a la prehistòria, els avantpassats dels homes i dones sobrevivien a depredadors, inclemències del temps, malalties…

Amb l’evolució tecnològica al llarg dels segles, el món s’ha convertit en un món més segur (depèn del lloc de residència, això sí); però  els humans conserven el component de sobre estimulació motora alta quan el cos interpreta que una situació és amenaçadora. L’encarregat de coordinar aquesta activació motora i tots els canvis físics relacionats és el sistema nerviós autònom (SNA) que forma part del sistema nerviós perifèric.

Què passa quan el cervell interpreta una situació perillosa? Es comunica amb el sistema nerviós autònom, que activa la branca simpàtica i afavoreix una sèrie de canvis físics per a preparar l’organisme per a lluitar o fugir.

Els símptomes més comuns de l’ansietat

L’ansietat es pot expressar de moltes maneres:

  • Sensació d’ofec.
  • Falta d’aire.
  • Espiral de pensaments negatius que desemboquen en una por a morir.
  • Parestèsies.
  • Nàusees.
  • Marejos.

De fet, molts senyals van més enllà de la simple activació fisiològica.

Altres símptomes d’ansietat

Existeixen tot un seguit de símptomes que solen cridar menys l’atenció com el dolor al pit per ansietat, un dels que genera més preocupació en els qui el pateixen. Potser és perquè aquest dolor pot imitar gairebé a la perfecció aquell que es percep durant un accident cardíac.

És per això que saber diferenciar l’origen causal d’un dolor al pit, especialment quan es produeix a la regió mediastínica, és tan important; ja que, en el pitjor dels casos, aquest tipus de dolor pot indicar un problema de salut urgent.

Davant l’aparició d’un dolor al pit, la primera mesura consisteix a buscar atenció mèdica immediata per si es pogués tractar d’una patologia greu de salut.

Les xifres del servei de Neurologia del Centre Mèdic Mútua Penedès

El Centre Assistencial de Vilafranca ha realitzat un total de 157 visites al servei de Neurologia durant l’any 2021. Agenda la teva cita aquí. 08

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *