Pèrdua-olfacte-Covid-19

Com recuperar l’olfacte i el gust després de patir Covid-19

Un dels efectes secundaris més preocupants de la Covid-19 és la pèrdua del gust i l’olfacte. Des de l’inici de la pandèmia han estat dos dels símptomes associats al desenvolupament de la malaltia, així i tot, els professionals i investigadors encara no saben respondre al fet que en alguns pacients aquesta simptomatologia persisteix en el temps, mesos i mesos després de donar negatiu en tots els tests d’antígens i PCR. Des de l’especialitat d’Otorrinolaringologia del Centre Mèdic Mútua Penedès t’expliquem alguns consells per a recuperar l’olfacte.

La importància del sentit de l’olfacte

El doctor Mario Alfonso Martínez del servei d’Otorrinolaringologia afirma que l’olfacte és considerat un dels sentits que permeten realitzar una vida normal. Entre les seves funcions destaca la de defensar l’organisme alertant de pudors, aliments en mal estat, fums i substàncies que ens poden posar en perill.

Per altra banda, al llarg de tota la vida es crea l’anomenada memòria olfactòria on es guarden les bones i les males olors que es van aprenent al llarg dels anys. El neuroepiteli olfactori es situa al sostre de la cavitat nasal, considerat el nervi més curt pel seu petit trajecte.

La pèrdua de l’olfacte amb la Covid-19

Els trastorns olfactoris es manifesten com a símptomes de diferents malalties entre elles la infecció per Covid-19 que pot ser parcial (hipòsmia), total (anòsmia) i acompanyada o no d’alteracions del gust (agèusia o hipogèusia).

Durant el transcurs de la pandèmia s’han publicat diferents estudis quant a evolució i tractaments, fins i tot es mantenen estudis clínics en marxa. “Els professionals que hem tingut i tenim pacients que han sofert la malaltia observem un alt percentatge de recuperació de l’olfacte, diríem que més del 85-90%”, explica el doctor Alfonso Martínez.

Què es pot fer si es perd l’olfacte?

  • Rentades nasals amb sèrum fisiològic.
  • Estimular l’olfacte. És recomanable fer servir les espècies de cuina, mai productes químics. També existeixen tests per a estímuls que es comercialitzen a les farmàcies.

Si pateixes alguna malaltia com la sinusitis o poliposis nasal has d’acudir a un especialista i no automedicar-te.

Les xifres del servei d’Otorrinolaringologia del Centre Mèdic Mútua Penedès

El Centre Assistencial de Vilafranca ha realitzat un total de 968 visites i 149 audiometries al servei d’Otorrinolaringologia durant l’any 2021. Agenda la teva cita aquí.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *