Infecció-d'orina

Com prevenir les infeccions d’orina

Les infeccions del tracte urinari són, després de les de l’aparell respiratori, les més freqüents en la pràctica clínica diària. Afecten principalment dones joves, sent l’Escherichia coli el microorganisme implicat amb major freqüència en aquesta mena d’infeccions. El doctor Javier Tesedo Cubero, de l’especialitat d’Urologia del Centre Mèdic Mútua Penedès, explica alguns consells per a evitar les infeccions d’orina.

Anatomia de l’aparell urinari

L’aparell urinari està format per una sèrie d’estructures que tenen com a finalitat depurar la sang i recollir i eliminar substàncies de deixalla resultants dels processos bioquímics i metabòlics que permeten el manteniment de la vida. Ho formen els següents òrgans:

 • Ronyons. Formacions massisses situades a la regió lumbar, una a cada costat de la columna vertebral. S’encarreguen de la formació de l’orina.
 • Urèters. Són dos llargs conductes que uneixen els ronyons amb la bufeta urinària, transportant cap a aquesta l’orina.
 • Bufeta. Emmagatzema l’orina fabricada pels ronyons fins que arribi el moment adequat per a abocar-la a l’exterior
 • Uretra. Estructura que drena l’orina de la bufeta. En la dona mesura uns 3 cm de llarg i en l’home 20 cm, començant en la bufeta i passant per l’interior de la pròstata.

Els factors de risc per a les infeccions urinàries:

 • Ser dona. Amb una uretra més curta des de la bufeta, els bacteris han de viatjar menys distància per a causar infeccions. És relativament freqüent l’aparició de cistitis en la dona després de les primeres relacions sexuals.
 • Aproximadament un 20-30% de les dones joves amb episodi inicial de cistitis tenen infeccions recurrents.
 • Les causes d’aquestes recurrències se solen relacionar amb una predisposició biològica i es veuen afavorides per les relacions sexuals, l’ús de diafragma o espermicides.
 • Els canvis en l’anatomia pelviana, especialment durant la menopausa. Després de la menopausa, les dones solen estar més predisposades a la infecció, ja que la pèrdua d’estrògens comporta un augment del pH vaginal que produeix una alteració de la flora endògena.
 • Més del 20% de les dones de més de 65 anys presenten bacteriúria.
 • Aproximadament, entre l’1 i el 3% de les dones joves presenta almenys un episodi d’infecció del tracte urinari, dels quals la major part són cistitis no complicades. En les dones, l’activitat sexual, l’alteració de la flora vaginal i uretral per l’ús de diafragma i espermicides i l’ús d’anticonceptius orals i antibiòtics són factors que afavoreixen l’aparició d’infecció urinària.
 • Les infeccions del tracte urinari són rares en homes per sota dels 50 anys.

La prevenció de les infeccions urinàries

 1. Triar compreses sanitàries en lloc de tampons (és recomanable canviar-la cada vegada que es faci servir el bany).
 2. No usar dutxes, ni aerosols o pólvores d’higiene femenina. Com a regla general, no s’hauria d’utilitzar cap producte que contingui perfums en la zona genital.
 3. Dutxar-se en lloc de rentar-se a la banyera o bidet.
 4. Evitar els banys d’olis.
 5. Mantenir la zona genital neta. S’han de netejar les zones genitals i anals abans i després de l’activitat sexual.
 6. Orinar abans i després de les relacions sexuals. Prendre 2 gots d’aigua després de l’activitat sexual pot ajudar a estimular la producció d’orina.
 7. Netejar-se d’endavant cap endarrere després d’emprar el bany.
 8. Evitar els pantalons arrapats i fer servir roba interior de cotó (que s’hauria de canviar una vegada al dia).
 9. Rentar excessivament la zona urinària i genital altera l’equilibri dels gèrmens possibilitant que proliferin els negatius per sobre dels naturals i que es produeixin infeccions.
 10. Beure molts líquids, de 2 a 4 litres cada dia.
 11. Evitar les begudes que poden irritar la bufeta, com l’alcohol i la cafeïna.

Les xifres del servei d’Urologia del Centre Mèdic Mútua Penedès

El Centre Assistencial de Vilafranca ha realitzat un total de 814 visites, 206 ecografies urològiques, 46 cistoscòpies i 136 fluxometries al servei d’Urologia durant l’any 2021. Quant al primer semestre d’enguany, s’han comptabilitzat 229 visites, 60 ecografies, 46 fluxometries i 14 cistoscòpies. Agenda la teva cita aquí.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *