6 consells per a lluitar contra la síndrome premenstrual
Es calcula que entre el 20 i el 50% de les dones en edat reproductiva pateixen la Síndrome Premenstrual (SPM), un 5% de forma molt intensa i dolorosa. L’SPM es caracteritza per la irritabilitat, ansietat, dolor a les mames i cefalees entre 7 i 10 dies abans de la regla. En l’actualitat continua sense existir un tractament efectiu al 100% en tots els casos i es tracta de manera multidisciplinar combinant fàrmacs i canvis a la dieta i altres hàbits de vida. Des de Mútua Penedès et donem alguns consells per a lluitar contra la síndrome premenstrual.
Consells per a lluitar contra la síndrome premenstrual
Encara no existeixen tractaments efectius al 100% però els estudis de les darreres dècades han demostrat que el paper de la dieta, l’estrès i un bon descans poden afectar els nivells d’intensitat de la síndrome premenstrual.
- Dormir 8 hores. Això implica que les hores de son no han de ser estrictament 8, poden anar de 7 a 9 hores depenent de la persona. El que és imprescindible és que el temps de son sigui reparador i impliqui uns horaris. Això significa llevar-se i anar a dormir a la mateixa hora i intentar que variï el mínim possible durant els caps de setmana.
- Exercici regular. L’esport és una activitat que no només ens permet estar en forma, també ajuda a alliberar endorfines, l’hormona de la felicitat. És adequat per a complementar les dietes, controlar l’estrès i gestionar la síndrome premenstrual.
- Exercicis de relaxació. Pot ser meditació o disciplines més completes com el ioga, que també permeten la pràctica d’exercicis d’esport. Una ment en calma disminuirà els efectes de l’SPM.
- Dieta equilibrada. El que mengem afecta quasi tots els aspectes de la nostra vida. Alimentar-se de manera equilibrada, menjant aliments reals i establint uns horaris afavorirà la desaparició d’alguns dels senyals de la síndrome premenstrual. També és recomanable prescindir de certs aliments i begudes com el cafè o té, ja que ens poden alterar.
- Medicació oral. En alguns casos pot ser necessària, normalment es recepten antiinflamatoris i analgèsics com l’ibuprofèn o l’aspirina. En els casos més greus es pot provar amb la manipulació hormonal amb la prescripció d’anticonceptius o progesterona. També ajuden els ansiolítics en el cas dels símptomes relacionats amb les emocions, però no són recomanables, ja que poden crear dependència o addicció.
- Cirurgia. Només en els casos més greus es pot realitzar una intervenció que elimina els cicles menstruals: L’extirpació quirúrgica dels ovaris.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!