10 consells per millorar la teva vida com a autònom
Crisis econòmiques, pandèmies mundials, falta d’ajudes, declaracions d’impostos… La vida d’un autònom no és fàcil i a la càrrega de feina habitual s’ha de sumar el temps invertit en la part administrativa i més econòmica (emissió de factures, cobraments, pagaments, declaracions fiscals…) i en la part de màrqueting (gestió xxss, publicitat dels teus serveis…). És habitual que els petits autònoms assumeixin aquesta càrrega perquè no és viable l’externalització d’aquests serveis. Per a millorar el teu rendiment i eficiència, des de Mútua Penedès et donem 10 consells infal·libles per millorar la teva vida com a autònom.
Consells per millorar l’eficiència i el teu rendiment com autònom
L’Escola de Negocis per emprenedors Level Up va publicar fa tres anys un estudi que assenyala que 7 de cada 10 treballadors reconeixen ser poc productius. Precisament tots aquells que ho van reconèixer també van admetre que no posen en pràctica procediments per millorar la seva organització ni cap altre tipus de planificació de les tasques diàries. Aquesta situació es dispara entre els autònoms. Descobreix aquests trucs perquè el temps de feina sigui qualitatiu i no quantitatiu.
- Acceptar que un autònom no hauria de treballar per hores com en el cas d’un assalariat. El freelance ha de fer feina per resultats i projectes. Tot i que de vegades, l’única manera de valorar un preu de la feina, és comptant el temps invertit.
- Establir les prioritats de cada jornada. Unes prioritats que canvien cada dia, així que el primer que hauries de fer al començar la teva jornada és crear un llistat amb les feines pendents per ordre d’importància i anar esborrant-les a mesura que es compleixin.
- Revisa el correu electrònic a l’inici de la jornada i al final. Pots donar alguna ullada al llarg del dia per si arriba alguna cosa urgent, però recorda respectar les prioritats de la llista que has elaborat. Els que parlin de feines no contemplades per a aquella jornada és millor deixar-los com a no llegits i reprendre la seva lectura l’endemà en establir noves prioritats.
- Dedica dies i hores concretes a tasques específiques. Per exemple: Dimarts i dijous al matí per encaixar reunions, divendres de 8 h a 10 h per tasques de comptabilitat i cada dia a les 18 h de la tarda per actualitzar les xarxes socials.
- Elimina les distraccions. Evita fer servir el mòbil personal durant les hores de feina o encendre la televisió. Si tens un únic mòbil d’ús personal i professional, hauràs de fer servir la teva força de voluntat per evitar consultar les xxss personals o whatsapp’s.
- Fes breus descansos de 5 o 10 minuts cada 2 hores. Et permetran incrementar la teva capacitat de concentració i evitaràs més fàcilment les distraccions.
- Anota a una agenda els encàrrecs, feines pendents, dates de lliurament, reunions… És possible que tinguis molt bona memòria, però una forma d’optimitzar el temps és no perdre’l buscant què has de fer ara; si ho portes tot al dia a una agenda, et serà més fàcil convocar reunions i calcular dates de lliurament.
- Busca un espai de treball net, amb bona il·luminació, tranquil i espaiós. També és important mantenir-lo net i ordenat.
- Accepta que no pots assumir tot. Pot ser hauràs de delegar en una altra persona, demanar ajuda o directament rebutjar una feina. És molt important centrar-te en allò que tens i fer-ho bé
- Descansa i desconnecta. És difícil quan es treballa des de casa però per això és important que l’espai no estigui a una zona comuna com el menjador o el saló o el dormitori i sempre és una bona idea sortir a caminar, fer esport o gaudir de temps d’oci per poder desconnectar realment.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!