Oftalmologia pediàtrica

Tornada a l’escola i revisions oftalmològiques pediàtriques

Comença el nou curs. Infants i adolescents s’enfronten a la tornada a les aules, i la millor manera de fer-ho és comptant amb una bona salut ocular. Sovint un baix rendiment escolar està relacionat amb algun problema de visió. La gran majoria es poden diagnosticar amb revisions oftalmològiques pediàtriques a la consulta i tractar a temps. Per això és important programar revisions periòdicament.

Quins problemes de visió són els més habituals en infants i adolescents?

  • Ambliopia o ull Gandul. Es tracta d’una asimetria visual en l’ús dels dos ulls. El cervell rep una imatge de més qualitat per part d’un d’ells, a la qual dona preferència. Això fa que l’altre ull no s’estimuli ni treballi prou i acabi per tornar-se “gandul”. Acostuma a desenvolupar-se en edats molt primerenques i és la primera causa de pèrdua de visió infantil. Com més aviat es detecti i es tracti millor, ja que a partir dels 7-8 anys l’índex d’èxit del tractament comença a baixar, encara que hi ha casos en què es poden aconseguir millores fins als 15 anys.
  • Estrabisme. Consisteix en una alteració dels ulls, que fa que no mirin simultàniament el mateix punt. Pot aparèixer des dels 6 mesos i fins a l’edat adulta. Si no es tracta podria derivar en ambliopia.
  • Defectes refractius: astigmatisme, miopia i hipermetropia. De tots tres, el darrer (visió poc nítida en distància intermèdia i pròxima) és el més freqüent en infants de 3-4 anys i pot anar acompanyat de mal de cap. D’altra banda, la miopia acostuma a ser més comuna en edats més avançades.
  • Discromatòpsia. Es tracta d’una discapacitat de la visió per distingir colors que engloba, per exemple, defectes com el daltonisme. N’hi ha de diferents tipus i graus.
  • Conjuntivitis. Inflamació de la conjuntiva, una membrana mucosa que recobreix l’interior de les parpelles. La inflamació es propaga a la part anterior del globus ocular fins a arribar a la còrnia. Pot ser infecciosa o al·lèrgica i provoca símptomes diversos com enrogiment, llagrimeig, lleganyes matinals o picor.

Com es poden prevenir?

La majoria d’aquests defectes (i les seves conseqüències en el procés d’aprenentatge) es poden atendre fàcilment durant la infantesa. De fet, alguns problemes com l’ambliopia cal que es tractin abans dels 8 anys, edat en què es comença a assolir la visió definitiva.

Per tal de garantir una bona visió i facilitar un bon rendiment escolar, és important que es facin les revisions oftalmològiques pertinents. Són necessàries de manera anual a partir dels 3-4 anys, però també abans, quan es detecti algun símptoma o anomalia en la seva visió.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *