Dermatitis-atòpica

Com detectar i tractar la dermatitis atòpica

La dermatitis atòpica és un trastorn crònic de la pell que produeix inflamació, sequedat, picor i envermelliment. És el tipus més comú d’èczema, sobretot en nadons i infants petits, i pot persistir o començar també en l’edat adulta. Es manifesta en forma de brots, no és contagiosa i en molts casos millora amb el pas del temps. Cada 14 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Dermatitis Atòpica i des del departament de Dermatologia del Centre Mèdic Mútua Penedès, aprofiten la jornada d’avui per a explicar quins són els símptomes i com tractar-la.

Els símptomes de la dermatitis atòpica

Els símptomes d’aquesta afecció de la pell poden variar depenent de la persona, però alguns dels més freqüents són:

  • Els canvis bruscos de temperatura i la humitat.
  • Els al·lèrgens ambientals, com ara els àcars de la pols, el pol·len, el pèl d’alguns animals o les espores dels fongs
  • Els al·lèrgens alimentaris, com ara la proteïna de la llet de vaca o els ous.
  • La pell seca.
  • La suor.
  • L’estrès emocional.
  • Les infeccions de la pell.

Els símptomes de la dermatitis atòpica s’agreugen en determinats períodes (brots), que s’alternen amb períodes de millora (remissió). Generalment, s’inicia amb sequedat i picor intensa. La pell s’envermelleix, s’irrita i s’inflama, sovint a conseqüència de gratar-se contínuament induït per la picor.

Les zones més afectades acostumen a ser els plecs de la pell, com ara la zona interior dels colzes i de darrere dels genolls, a les mans i els peus i, en el cas dels infants, a les galtes i al cuir cabellut. De tota manera, pot afectar tot el cos.

El tractament de la dermatitis atòpica

El tractament habitual inclou l’ús diari de cremes emol·lients (molt hidratants). Quan es produeix un brot, s’utilitzen medicaments que s’apliquen directament a la pell (tòpics) en forma de pomada o crema, principalment els corticoides per a reduir la inflamació i alleujar la picor. Un cop el brot remet, el metge pot considerar de continuar el tractament per evitar recaigudes i millorar la qualitat de vida de la persona afectada.

Les xifres del servei de Dermatologia del Centre Mèdic Mútua Penedès

El Centre Assistencial de Vilafranca ha realitzat un total de 568 visites, 507 tractaments i 45 petites cirurgies al servei de Dermatologia durant el primer semestre d’enguany. Quant al 2021 es van comptabilitzar 1.938 visites, 972 tractaments i 175 petites cirurgies.  Agenda la teva cita aquí.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *