consejos de lectura vista

Quin efecte té la lectura en la salut ocular?

S’acosta una de les dates més assenyalades del nostre calendari i del món de la literatura, Sant Jordi. Per això avui volem parlar de la relació entre la lectura i la visió i donar consells pels àvids lectors.

Foto de Melanie Deziel a Unsplash

Llegir pot afectar la salut ocular?

Existeix el mite que llegir molt pot arribar a perjudicar la visió, però no és ben bé així. La lectura és un exercici visual que no desgasta ni malmet la visió. Es tracta d’una activitat en la qual els ulls compleixen la seva funció, de la mateixa manera que les dents ens serveixen per mastegar o els pulmons per respirar.

Tanmateix, sí que és recomanable llegir en unes condicions determinades per tal de facilitar la tasca a la vista i evitar els símptomes de la fatiga ocular.

Consells d’higiene visual per llegir

Durant els moments dedicats a la lectura, especialment si és un període de temps llarg, recomanem:

  • Llegir amb llum natural controlada. Si això no és possible, es recomana tenir il·luminació al sostre i una llum addicional directa al llibre.
  • Parpellejar sovint per evitar la sequedat ocular.
  • De tant en tant, mirar a un punt llunyà amunt, avall, a dreta i a esquerra, amb la vista fixa durant 2-3 segons a cada punt.
  • El llibre hauria d’estar en un angle de 20-30 graus respecte la taula o superfície paral·lela al terra.
  • Fer pauses, tant de la postura corporal com de la vista. Cada 30 minuts, serà necessari un parèntesi de dos, mantenint els ulls tancats durant aquest temps i si cal, canviant la posició.

Cal tenir en compte que aquestes recomanacions, tot i que es poden aplicar a altres àmbits, estan pensades per a la lectura de llibres físics. La lectura a través de pantalles (ordinador, mòbil, llibre electrònic…) requeriria algunes mesures preventives diferents i addicionals, ja que els dispositius emeten la seva pròpia llum.

Amb tot, esperem que gaudiu de la lectura, us protegiu la vista i tingueu un bon Sant Jordi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *