tremolor ull

Per què em tremola l’ull?

És probable que alguna vegada hagis patit tremolors a les parpelles. Sovint es tracta d’una mena de palpitacions o espasmes a la parpella, conegudes amb el nom tècnic de mioquímies orbiculars i no sempre apreciables a simple vista.

En la majoria de casos, aquests moviments involuntaris no són un símptoma de cap trastorn greu. Tanmateix, darrera d’aquestes contraccions hi podria haver un desordre muscular o neurològic, com un blefaroespasme o un espasme hemifacial, que caldria controlar amb especialistes.

Habitualment quan es tracta de tremolors benignes o mioquímies:

  • es manifesten en una única parpella, sovint la inferior;
  • no arriben a tancar completament l’ull;
  • apareixen de manera sobtada, i
  • desapareixen en qüestió de segons o minuts sense molèsties majors.

 

Causes i consells de prevenció

 

En cas que el que et passa coincideixi amb les característiques descrites a l’apartat anterior, és molt probable que estiguis davant de mioquímies, un fenomen molt estès entre la població. Les principals causes són l’estrès, l’angoixa, la falta de son, el consum de begudes estimulants, el tabac i/o la sequedat ocular.

Per tal de fer-les desaparèixer i prevenir-les, recomanem descansar, evitar pressions, intentar relaxar-se, reduir el consum de cafeïna i tabac i mantenir els ulls ben hidratats. La consulta amb un/a professional d’oftalmologia serà necessària si les contraccions persisteixen en el temps o bé si no coincideixen amb la descripció anterior o en tens dubtes.

 

Tremolors associats a patologies

 

Quan es tracta d’afectacions més greus els moviments són espasmes més enèrgics (i no petits tremolors) i podrien estar associats amb malalties neurooftalmològiques. Caldrà consultar amb un/a especialista si els moviments:

  • es produeixen als dos ulls;
  • es manifesten en altres zones de la cara, a banda de l’àrea ocular;
  • provoquen el tancament total de les parpelles, i/o
  • dificulten el fet de mantenir els ulls oberts durant el dia.

 

Un/a especialista en Neurooftalmologia serà l’encarregat/da de diagnosticar blefaroespasmes i espasmes hemifacials. Si ho considera necessari, derivarà el cas a especialistes en oculplàstia per a tractar-los.

Però recorda: si et tremola l’ull, el més probable és que pateixis mioquímies, que no requereixen un tractament específic més enllà dels consells esmentats.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *