Punxar-insulina

Consells de Mútua Penedès per aplicar correctament un tractament amb insulina

El 14% de la població adulta espanyola pateix diabetis i la gran majoria de casos (al voltant del 90%) es relacionen amb la tipus II, que té molt a veure amb el consum d’aliments ultraprocessats i la vida sedentària. Des del servei d’infermeria del  Centre Mèdic Mútua Penedès t’expliquem com aplicar correctament un tractament d’insulina, imprescindible per al bon funcionament de l’organisme si es pateix diabetis.

Què és la diabetis?

La diabetis és una malaltia crònica, aquells que la pateixen no produeixen correctament l’hormona de la insulina (generada pel pàncrees) que és l’encarregada que la glucosa de la sang entri a les cèl·lules del cos per aportar l’energia necessària i evita, per tant, que s’acumuli a les venes.

Com aplicar correctament un tractament amb insulina

Els diabètics necessiten medicar-se amb insulina, que s’administra mitjançant una injecció en el teixit subcutani. S’han de seguir les següents passes per poder fer-ho correctament:

  1. Triar la zona de punció. La insulina es pot punxar a la part posterior del braç, a l’abdomen, a les natges i a la zona lateral superior externa de les cames. Quan els nens són molt prims és preferible no utilitzar l’abdomen. És fonamental rotar la zona de punció, perquè injectar la insulina sempre en el mateix lloc del cos pot provocar l’aparició de lipodistròfies. Les lipodistròfies o “lipos”, com es coneixen comunament, provoquen l’enduriment o la inflamació del teixit gras subcutani.
  2. Escollir el tipus d’agulla. Hi ha diferents agulles segons la longitud i el gruix. S’aconsella fer servir agulles de 4, 5 o 6 mil·límetres (mm) de longitudper a totes les persones amb diabetis, tant nens com adults. Les agulles són d’un sol ús i s’hauria d’utilitzar una nova en cada injecció.
  3. Punxar la insulina de forma correcta. Agafar un pessic amb ajuda dels dits índex i polze de la zona on punxarem ens ajuda a evitar que la insulina romangui en el múscul i minimitzar el risc d’hipoglucèmia no desitjada. En nens molt prims és aconsellable punxar amb angle de 45 graus encara que es disposi d’agulles curtes.

Agenda la teva cita aquí.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *