Panal d'abelles fent mel

Gelea reial, mite o realitat?

Amb l’arribada de la tardor i la baixada de les temperatures, comencen els primers refredats, notem que estem més cansats i volem solucions ràpides per acabar amb la sensació d’anar a mig gas. Un dels productes estrella de la temporada és la gelea reial, són molts els professionals mèdics que la recomanen i és habitual que els pares li donin als seus fills per evitar que es posin malalts quan arriba la tardor. Una pràctica que sol durar fins a l’arribada de la primavera. Però la gelea reial, realment funciona?

 

Què és la gelea reial?

 

Es tracta d’una substància àcida i viscosa que segreguen les abelles obreres i que serveix per alimentar a les abelles reines (durant tota la seva vida) i a les larves (durant els tres primers dies de vida). La seva composició és, segons l’EFSA (European Food Safety Authority):

 

  • Sucres.
  • Proteïnes.
  • Àcids grassos.
  • Aminoàcids.
  • Vitamines.
  • Sals.
  • Entre un 60-70% d’aigua.

 

Les propietats de la gelea reial

 

Les propietats que s’atribueixen a la gelea reial són molt variades, però es relacionen majoritàriament amb l’increment de les defenses en època de fred.

 

  • Increment de les defenses naturals
  • Millora del sistema immunològic.
  • Increment del to muscular i la vitalitat.
  • Salut per a la pell.
  • Vitalitat física i intel·lectual.
  • Ajuda per a la salut del cor i per a mantenir un nivell equilibrat de colesterol i lípids al cos.

 

Controvèrsia entorn la gelea reial

 

La composició de la gelea reial ha estat comprovada per diferents estudis científics, té aquests nutrients esmentats i és un producte natural. Tot i això, els efectes concrets que pugui tenir sobre la salut de les persones han generat opinions enfrontades. N’hi ha professionals que plantegen que els aliments per si sols no tenen efectes concrets, ni curen. D’aquí que molts rebutgin els anomenats superaliments. La col “kale” no té efectes miraculosos, tampoc l’espirulina ni les llavors de chia. D’altres experts es recolzen en les propietats d’aquests aliments per potenciar al seu consum.

 

En el cas concret de la gelea reial, des de l’EFSA (l’agència europea de seguretat dels aliments) asseguren que les propietats atribuïdes a la gelea reial “no estan suficientment caracteritzats. No existeix relació causa-efecte entre el consum de gelea reial i aquests efectes”. Una conclusió que s’extreu de l’estudi EFSA Jornal 2011;9(4):2083 que es pot consultar AQUÍ.

 

Hem de tenir en compte que aquest estudi ve d’una agència pública, per contra, existeixen estudis privats com el de l’Institute of Food Technologists que asseguren que les propietats terapèutiques de la gelea reial estan demostrades i es relacionen amb els flavonoides. Tot i que no presenten dades ni estudis concrets. Una publicació que es pot consultar AQUÍ.

 

En conclusió, les propietats terapèutiques no han estat demostrades científicament però sí que és veritat que la gelea reial és un producte natural amb nutrients. Així que queda a la teva elecció consumir-la durant les èpoques de fred. El que està clar és que amb l’arribada de la tardor és necessari incrementar la ingesta de nutrients per evitar els virus i la millor manera de fer-ho és portant una dieta equilibrada.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *