Tipus raïm

Els tipus de raïm de la D.O Penedès

 

La Denominació d’Origen Penedès va començar la seva trajectòria als anys 80 i des de llavors s’ha anat modernitzant amb la introducció de noves produccions de vins i amb l’objectiu, en els darrers anys, de convertir tota la producció en ecològica. Però, què fa tan especial la D.O Penedès? No només el territori, també el seu tipus de raïm. T’expliquem com són les vinyes del Penedès.

La D.O Penedès

La Denominació d’Origen d’aquesta zona s’estén al llarg d’una franja de territorio de mar i muntanya, entre Barcelona i bona part de la demarcació de Tarragona. Existeixen 3 zones ben delimitades:

  • Penedès Superior.
  • Penedès Marítim.
  • Penedès Central.

El clima de la zona es caracteritza per la gran diversitat de microclimes que conté per la proximitat al mar i també l’altitud, tot i que predominen les temperatures suaus i càlides del Mediterrani.

Per aconseguir la D.O Penedès, els vins blancs han de tenir graduacions de 10 a 13 graus, els rosats d’11 a 13 i els negres entre 11 i 14.

El tipus de raïm de la D.O Penedès

La D.O Penedès té vins blancs i negres, per això el seu raïm és dels dos tipus. D’entre les varietats blanques les més tradicionals de la zona són el xarel·lo, el macabeu i la parellada tot i que també compten amb altres que s’han introduït al llarg dels anys i s’han aclimatat amb èxit com el chardonnay o el sauvignon blanc.

Quant als vins negres, s’han recuperat moltes varietats de raïm tradicionals que s’havien perdut. Pròpies de les terres més càlides del Baix Penedès, la Garnatxa, destaca també el merlot del Penedès central. Altres tipus són el monastrell, el syrah o l’ull de llebre.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *