Els beneficis de plorar per alliberar l’estrès
L’estrès i l’ansietat són dues malalties que pateixen cada vegada més persones en l’actualitat. Es relacionen amb la forma de vida occidental: Moltes hores de feina, immediatesa, conciliació zero entre vida familiar i laboral, plans d’oci… Són moltes les persones que no aconsegueixen seguir el ritme i es queden atrapades entre l’estrès i l’ansietat. Per això, cada vegada es fan servir més els serveis dels psicòlegs com ja vam explicar en aquest article. Una de les recomanacions que fan més professionals és plorar per alliberar l’estrès, cosa que comporta molts beneficis, et detallem alguns.
4 beneficis de plorar per alliberar l’estrès i l’ansietat
Plorar no sempre ha estat un acte socialment acceptat. Es tracta de quelcom que la societat occidental ja té molt interioritzat, però fa uns anys es considerava com una mostra de feblesa, sobretot en els homes i també d’inestabilitat, en el cas de les dones (la famosa histèria femenina). Amb el pas dels anys plorar ha esdevingut com un acte alliberador. Apunta els 4 beneficis principals del plor:
- Controla l’estrès emocional. Plorar és una vàlvula d’escapament que t’allibera d’allò que t’està fent mal i et proporciona un alleujament del dolor.
- Elimina les energies negatives. Quan parlem a energies, ens referim únicament als pensaments i les actituds negatives que puguis tenir en certs moments de la teva vida. Plorar-los és allunyar-los i desfer-te de totes les emocions i sentiments que no et fan cap bé.
- Allibera hormones que permeten sentir-te millor. Plorar allibera els opiacis endògens i l’oxitocina, cosa que afavoreix la relaxació, l’estrès i fins i tot el dolor.
- Hidrata els teus ulls. Al marge de les emocions, plorar és necessari perquè el llagrimal no s’assequi. Una forma natural d’hidratar-lo.
Així i tot, moltes cultures com la japonesa rebutgen mostrar les emocions en públic i molt menys plorar. Ho veuen com una forma d’avergonyir a la resta i d’implicar-los (molestar-los) perquè t’ajudin. De totes maneres, en els darrers anys moltes empreses s’han fet responsables de la salut mental dels seus treballadors per l’alta taxa de suïcidis i el volum d’hores de feina. Moltes companyies han posat en marxa programes com el rui-katsu, una teràpia per alliberar l’estrès. S’habilita un indret on poder plorar sense avergonyir-se: Es passen pel·lícules i els treballadors s’alliberen plorant i pensant que és fruit de les sensacions de la pel·lícula. Això sí, ningú acompanya, ni ajuda. És només una manera de poder plorar a gust sense ser jutjat.
Això demostra que plorar té vertaders efectes alliberadors més enllà de les construccions socials i emocionals.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!