Matronatació

Avantatges de la matronatació: Mare i fill a l’aigua

Es recomana que els nens comencin a fer classes de natació a partir dels 4 anys, quan les seves capacitats motores estan desenvolupades al 100% i poden aprendre a nedar de forma correcta. De totes maneres, és molt important que els més petits estiguin familiaritzats amb el medi aquàtic abans d’aquesta edat per evitar les típiques pors a l’aigua. El més recomanable és la matronatació.

 

Què és la matronatació?

 

Es tracta d’una activitat que treballa l’estimulació aquàtica dels nadons mitjançant jocs que els permeten aprendre a flotar i moure’s a l’aigua amb l’ajuda dels pares. Com hem dit abans, per qüestions motores, els nens no poden desenvolupar la seva capacitat de nedar de forma completa fins als 4 anys, però és molt important que aprenguin a flotar per evitar accidents.

 

Els nadons no tenen por a l’aigua, ja que durant la gestació han viscut en un medi totalment aquàtic (el líquid amniòtic) per això és el millor moment perquè no ho oblidin. A mesura que van creixent i no fan activitats a l’aigua és habitual que agafin por. Una bona manera d’evitar-ho i de reforçar el vincle entre mare i bebè és la matronatació.

 

Quan es pot començar a practicar la matronatació?

 

És el primer esport que poden començar a practicar els més petits, fins i tot abans que a caminar. Els experts recomanen esperar fins als 4 mesos, quan el sistema immunològic ja ha madurat i es redueix el risc que agafin otitis o es puguin refredar. Normalment, aquest tipus de classes tenen una duració d’uns 45 minuts i s’utilitzen materials didàctics com pilotes. Quins són els beneficis per als més petits?

 

  • Dormen més tranquils.
  • Relaxació.
  • Es familiaritzen amb el medi aquàtic.
  • Aprenen a flotar.

 

La matronatació prepart

 

Els experts també recomanen la pràctica de natació de la mare durant l’embaràs, una bona manera de poder fer esport sense perill i de mantenir un pes saludable. Es recomana esperar fins al quart mes de gestació i es pot practicar fins dies abans del part. De fet, el medi aquàtic facilita els moviments de la mare i fa que els hi costi menys moure’s que a l’exterior. Quins són els beneficis?

 

  • Millora de la circulació.
  • Relaxació i estirament dels músculs.
  • Enfortiment de l’esquena.
  • Manteniment de la forma física.

 

Si vols més informació sobre la matronatació, des del web Guia Infantil han publicat un vídeo explicatiu per conèixer a fons en què consisteix aquesta disciplina.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *