Alvocat

Alvocat: una fruita per a l’estiu

Com el tomàquet, l’alvocat és una fruita i no una verdura com es creu popularment. Procedeix de Centreamèrica i és en aquella zona on el seu consum és més habitual. Tot i això, en els darrers anys s’ha popularitzat també a Europa i el seu ús a la cuina és cada vegada més freqüent.

 

L’increment de les al·lèrgies alimentàries i una major difusió de dietes com la vegana, la vegetariana i la flexitariana han contribuït al fet que l’alvocat s’hagi convertit en un dels reis de la cuina més moderna, alternativa i saludable. Fins i tot s’ha creat una organització mundial, la World Avocado Organization, que explica les bondats d’aquest aliment, promociona el seu consum i publica receptes per cuinar-lo de la millor manera possible.

 

Per què hauríem de consumir alvocat a l’estiu?

 

 • És un aliment de temporada. Sol créixer entre els mesos de maig i novembre.
 • Es sol consumir cru. Normalment es conserva a la nevera per mantenir totes les seves propietats i no és necessari cuinar-lo, per això està fresquet: ideal per prendre en èpoques de calor.
 • És saciant. A l’estiu és habitual perdre la gana i sentir que ens falten les forces, tot provocat per la calor. Amb un consum regular d’alvocat aconseguim nutrients importants per saciar-nos i alimentar-nos amb poca quantitat.

 

Les propietats beneficioses de l’alvocat

 

Igual que amb la resta de fruites, l’alvocat és una font de nutrients espectacular, per això en molts àmbits se’l considera un “superaliment” o superfood, ja que amb el seu consum aconseguim nodrir al cos amb vitamines, minerals i altres propietats importants.

 

 • Ric en greixos saludables. Conté àcid oleic que també està present a l’oli d’oliva i el seu consum moderat és bo per reduir els nivells de colesterol.
 • Ric en fibra. Això provoca que tingui un efecte saciant gairebé immediat.
 • Conté minerals. En concret magnesi i potassi, cosa que permet mantenir a ratlla la salut dels ossos i la pell.
 • Conté vitamines. Aporta Vitamina E i C, per tant actua com a antioxidant natural i augmenta les defenses del cos.

 

El consum de l’alvocat

 

Encara que no ho sembli, l’alvocat es pot consumir de maneres molt diferents i no sempre com a fruita, ja que les seves propietats el converteixen a l’aliment perfecte per substituir-ne d’altres.

 

 • Cru en amanides. El millor és que estigui una mica verd, així serà molt més fàcil a l’hora de tallar-lo i barrejar-lo amb la resta d’ingredients (altres fruites, hortalisses, llavors, fruits secs…).
 • Triturat com a topping de torrades o farcits. Oblida’t dels patés, hummus i altres cremes, amb un gran component calòric. L’alvocat triturat a sobre d’una torrada amb un rajolí d’oli és un dels esmorzars més sans. Et recomanem que facis servir alvocats ben madurs perquè sigui fàcil triturar-los i quedin ben cremosos.
 • Salses. L’alvocat és l’ingredient perfecte per fer salses tradicionals com el guacamole mexica. També és recomanable que estigui ben madur i que s’afegeixi la llavor per evitar que s’oxidi la barreja.
 • Substitut d’altres aliments. L’alvocat es pot utilitzar en receptes de dolços vegans i/o saludables, ja que actua com a substitut de la mantega i l’oli. Gràcies al seu greix, totes aquelles persones amb intolerància a l’ou o la lactosa, poden gaudir de dolços deliciosos. També els vegans, que no consumeixen productes d’origen animal.

 

La conservació de l’alvocat

 

L’alvocat s’oxida fàcilment amb el contacte amb l’aire, el millor és conservar-lo a la nevera amb paper film si ja l’hem obert i retirat la pell. També es pot fregar la polpa amb llimona per evitar que canviï de color.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *