Al·lèrgia alimentària

Al·lèrgies alimentàries, com detectar-les?

 

L’al·lèrgia alimentària és una resposta immunitària exagerada de l’organisme que es produeix en persones hipersensibles a conseqüència de la ingestió, la inhalació o el contacte amb un aliment determinat o els seus derivats, o amb un additiu contingut en aquest aliment. Les persones que en pateixen presenten símptomes quan ingereixen, inhalen o tenen contacte amb aliments que per a la majoria de la població són segurs i saludables. Des del servei d’Al·lergologia del Centre Mèdic Mútua Penedès t’expliquem com tractar les al·lèrgies alimentàries.

Les conseqüències de les al·lèrgies alimentàries

En algunes ocasions les al·lèrgies alimentàries poden provocar trastorns greus i, fins i tot, arribar a comprometre la vida de les persones: això passa quan es desencadena el que es coneix com a anafilaxi, un procés de molta gravetat que pot afectar tot l’organisme i que requereix atenció mèdica urgent.

Qualsevol aliment pot produir una reacció al·lèrgica, però els més comuns i que causen les reaccions més greus són la llet i derivats, els ous, la fruita, la fruita seca, els cacauets, la soja, el peix i el marisc.

El fet que certs aliments produeixin amb més freqüència reaccions al·lèrgiques està directament relacionat amb l’edat i els hàbits nutricionals de les persones afectades.

Generalment, la simptomatologia comença immediatament, pocs minuts després d’haver ingerit l’aliment i rarament un cop passades dues hores.

Els símptomes més comuns:

  • Picor o inflor dels llavis, la llengua o la boca.
  • Inflor de la cara i les parpelles.
  • Urticària, borradura o granissada.
  • Picor o opressió a la gola, dificultat per empassar.
  • Dificultat per respirar, xiulets.
  • Dolor abdominal, nàusees, vòmits, diarrea.
  • Mareig, desmai.
  • Pressió sanguínia baixa (hipotensió).

L’únic tractament eficaç davant d’aquesta patologia és evitar estrictament l’aliment que conté l’al·lergen o els al·lèrgens responsables de l’al·lèrgia.

La persona especialista en al·lèrgies, un cop fet el diagnòstic, indica quins aliments s’han d’evitar i prescriu una dieta basada en l’exclusió d’aquests aliments.

Cal tenir la màxima informació sobre l’aliment o grup d’aliments que provoquen l’al·lèrgia i conèixer en quins àpats, conserves o preparats es troben, per així evitar-ne el consum.

Al cap d’un temps i segons el resultat de les proves de control, es pot indicar en alguns casos la reintroducció progressiva de l’aliment causant de l’al·lèrgia.

Agenda la teva cita aquí.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *