sexualitat

Sexualitat: Qüestió d’edat

La sexualitat és una característica inherent a tots els éssers humans. Podem diferenciar entre dos significats:

 

  • El conjunt de característiques, tant físiques com psicològiques, pròpies de cada sexe.
  • El conjunt d’activitats i comportaments relacionats amb el plaer sexual.

 

Ens centrarem en aquest darrer significat de la paraula sexualitat per poder fer una anàlisi de com es viu segons l’edat de les persones. No és el mateix gaudir del plaer sexual quan tens 20 anys, que quan tens 50 o 80.

 

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la sexualitat ha de tenir un enfocament positiu i respectuós que permeti a totes les persones poder gaudir d’una bona salut sexual.

 

De què parlem quan parlem de sexualitat?

 

  • Erotisme. Capacitat de sentir plaer mitjançant les relacions sexuals.
  • Vincle afectiu. Capacitat d’establir relacions.
  • Reproducció. Capacitat reproductiva.
  • Sexe. El gènere físic i/o psicològic.

 

A més, l’OMS indica que la sexualitat es pot experimentar mitjançant pensaments, accions, desitjos i fantasies. Sobre aquesta qüestió s’han publicat infinitat d’estudis que han parat atenció en aspectes molt diferents: sexualitat en la dona, sexualitat adolescent, el sexe després dels 60 anys… Hem resumit tots aquells que tenen a veure amb l’edat i podem establir tres èpoques destacades en la sexualitat de l’ésser humà:

 

  • Despertar sexual. L’edat pot variar depenent del caràcter de la persona, l’entorn i el desenvolupament físic. Segons un estudi de la Universitat de Granada, els joves espanyols s’inicien en les relacions sexuals al voltant dels 15 anys.
  • Sexualitat adulta. Com ja hem dit anteriorment, les franges d’edat poden variar segons el comportament, creences i tipus de vida que porti la persona en qüestió. Però se sol establir un període que va dels 20 als 40 anys, una època durant la qual descobrim el que ens agrada, gaudim de la nostra orientació sexual i tenim molt presents qüestions com la planificació familiar (mètodes anticonceptius).
  • Maduresa sexual. La gran majoria d’experts coincideixen a dir, que a partir dels 40 anys, es produeix una mena de desinhibició que fa que es gaudeixi de forma més plena de les relacions sexuals. També es deixen enrere altres pors i som més directes a l’hora de dir el que ens agrada i el que no.

 

L’Institut Kinsey, als Estats Units, és un dels centres més reconeguts en matèria d’estudis sobre sexualitat. Des d’Espanya, es pot accedir als diferents recursos que estan penjats en línia per poder conèixer més sobre aquest tema. Informes elaborats per l’Institut Kinsey i altres centres i universitats rellevants.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *