Pot afectar el tabac a la visió?

Se sent molt a parlar de les conseqüències del tabac a la salut en general, però no són tan coneguts els seus efectes en els ulls, que poden arribar a derivar en pèrdua de visió i ceguesa.

D’una banda, el fum del tabac pot afectar els teixits que es troben al voltant dels ulls. Pot provocar trastorns a la pell, irritació i inflamació de les parpelles, sequedat ocular o esgrogueïment dels ulls.

D’altra banda, quan una persona fuma, les toxines nocives que inhala van a parar al torrent sanguini i es reparteixen per tot el cos, fins als ulls. Això pot augmentar el risc de patir diferents problemes oculars, com cataractes, glaucoma,  degeneració macular associada a l’edat (DMAE)retinopatia diabètica, toxicitat al nervi òptic i uveïtis. A més, està demostrat que el tabaquisme agreuja els símptomes de l’ull sec i pot empitjorar el pronòstic de patologies com l’orbitopatia tiroïdal.

Durant l’embaràs pot provocar un part prematur i/o que el nadó pateixi retinopatia del prematur (una patologia que podria arribar a produir baixa visió o fins i tot ceguera).

Com pot afectar el tabac a la visió de les persones fumadores?

La primera recomanació per evitar aquests efectes adversos del tabac és deixar de fumar. Quan s’atura aquest hàbit es redueix considerablement el risc de patir alguns trastorns oculars.

També es poden seguir una sèrie de consells per protegir la vista d’aquests efectes nocius:

  • Parpellejar regularment per evitar que els ulls s’assequin o s’irritin
  • Fer pauses freqüents d’activitats que requereixin un esforç considerable de la vista (pantalles, lectura…)
  • Mantenir els ulls hidratats
  • Acudir a revisions oftalmològiques periòdicament
  • Vigilar amb el tabac al voltant; evitar ser fumador/a passiu/va en la mesura del possible
  • Ventilar espais on hagi quedat retingut el fum del tabac
  • Seguir hàbits saludables en general (una dieta equilibrada, activitat física regular…)

És important tenir en compte que hi ha col·lectius més vulnerables als efectes del tabac i que, per tant, cal protegir més del fum. Evidentment, les persones gestants o que ja pateixen alguna de les malalties esmentades, diabetis o problemes cardiorespiratoris haurien de rebutjar el tabac, també de manera passiva. Igualment és important evitar que els infants inhalin o estiguin en contacte amb el fum.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *