Badalls

Per què s’enganxen els badalls?  

Els badalls són una reacció física que poden experimentar els humans i alguns animals com els gossos o els peixos. La comunitat científica no es posa d’acord sobre la seva finalitat biològica, però alguna raó de pes ha de tenir, ja que s’ha mantingut al llarg dels segles i ha sobreviscut a l’evolució de les espècies. A banda de la seva finalitat, un altre dels grans misteris que rodeja aquest fenomen és per què s’enganxen. Cosa que sí que ha quedat demostrada. Analitzem aquest fet a partir de les diferents teories que s’han proposat al llarg dels anys.

 

Els badalls s’encomanen

 

Està científicament provat que els badalls s’encomanen i de fet, el 60% de les persones és susceptible de contagiar-se.  Quin fet els poden desencadenar?

  • Son.
  • Cansament.
  • Avorriment.

 

Tradicionalment els badalls s’han lligat a aquestes tres raons, ja que solen aparèixer abans d’anar a dormir i només despertar. Però el cert és que quan es contagien, poden no confluir cap d’aquestes tres raons. I no només es poden contagiar veient badallar a una altra persona, també amb l’únic fet d’estar llegint sobre això.

 

També ha quedat demostrat que ja badallem abans de néixer, a partir de les 20 setmanes de gestació; a més els malalts d’esquizofrènia o aquells que tenen autisme es contagien en menor mesura dels badalls.

 

Per què s’enganxen els badalls?

 

Un dels darrers estudis que s’han publicat parlen sobre les dues teories més acceptades:

 

  • Comunicació i sincronització. Els humans actuen per imitació, mengem quan tothom menja, ens movem quan tothom ho fa. Segons Mathew Campbell això seria una forma de sincronització del grup.
  • Empatia. Més que d’una imitació aquesta teoria parla de la nostra capacitat per interpretar com es senten altres persones i ens posem en el seu lloc. Compta amb nombrosos estudis que la secunden.

 

També s’ha estudiat el fet que els nens fins als 5 anys no badallen per contagi amb facilitat, i que entre familiars i amics és més freqüent que amb persones desconegudes. Tot i això, està provat que els badalls s’enganxen però queda molta feina per fer que ajudi a desvetllar el perquè definitiu del contagi dels badalls.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *