Angines

Angines: Com combatre-les  

Les angines o amigdalitis és una de les malalties més freqüents en aquesta època de l’any. Les baixes temperatures són un dels motius pels quals bacteris i virus ho tenen més fàcil per proliferar I contagiar a més persones que en èpoques amb temperatures més suaus. També el fred provoca una baixada de les defenses en malalts cònics, gent gran i nens petits. T’expliquem com combatre les angines.

 

Les angines: Per què s’inflamen?

 

El mal de coll és habitual durant l’hivern, ja que com hem explicat abans, la temperatura afavoreix la proliferació de virus i bacteris. De totes maneres hem de diferenciar entre el que és amigdalitis i faringitis. Aquest darrer concepte es refereix a una inflamació de la faringe, que pot provocar afonia i una irritació de tota la cavitat. Al contrari, l’amigdalitis provoca una inflamació de les amígdales que dificulta empassar la saliva i el menjar. En tots dos casos, aquesta inflamació pot ser provocada per:

 

  • Un virus. És molt fàcil de contagiar i sol provocar febre i anar acompanyat d’un refredat.
  • Un bacteri. El més habitual és l’estreptococ i pot provocar danys en altres parts del cos.
  • Al·lèrgia. A la pols o a diferents plantes, totes produeixen una irritació al coll durant un atac d’al·lèrgia (picor al nas, esternuts, degoteig nasal…).
  • Irritació. L’aire calent i sec de la calefacció pot provocar el mal de coll.

 

Com combatre les angines

 

La prevenció és molt important, sobretot en el cas de la població de risc com són les dones embarassades, la gent gran, els malalts crònics o els nens petits. Es recomana:

 

  • Protegir i abrigar-nos la part del coll.
  • Evitar les begudes molt fredes i molt calentes (al contrari del que es pensa, una beguda molt calenta també pot irritar la gola).
  • No forçar la veu quan parlem (no cridar).
  • Fer esport i portar una dieta saludable per mantenir les defenses a ratlla.

 

De totes maneres, encara que fem bondat, tots som susceptibles de patir unes angines, així que una vegada que ens hem contagiat, com les podem combatre?

 

  • Si són causades per un bacteri o hem desenvolupat plaques de pus el, tractament ha de ser amb antibiòtics, sempre receptats per un professional mèdic.
  • Si es tracta únicament d’irritació i mal de gola hem de prendre un analgèsic combinat amb antiinflamatori (per exemple paracetamol i ibuprofè). Ja que moltes vegades està acompanyat de febre i refredat, d’aquesta manera es lluita també per alleujar la resta de símptomes.
  • Si les angines estan irritades per un atac d’al·lèrgia o per la calefacció, en el primer cas hauríem de prendre antihistamínics; en el segon cas regularíem la temperatura de la llar perquè no estigui més alta del 19 o 20 graus durant el dia i els 18 durant la nit. També es recomana fer servir un deshumidificador.
  • La hidratació és molt important, així que és imprescindible beure molta aigua i altres líquids.
  • Una dieta equilibrada amb àpats calents per reconfortar el cos.

 

I recorda, si les angines continuen sense cap millora durant més de 3 dies, es recomana visitar al metge, ja que es pot tractar d’un bacteri o d’una infecció que necessiti un tractament amb antibiòtics.

4 replies
  1. Josep
    Josep says:

    Bon dia.

    Voldria saber si el virus del coronavirus quan infecta la boca provoca plaques de pus? Mai de la vida havia tingut angines, ni faringitis, i m’han sortit plaques de pus a les amígdales, i penso que potser es una infecció del coronavirus per la boca. Si us plau, agraïria resposta. Gràcies.

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *