Cirurgia-cataractes

Beneficis de la cirurgia de cataractes més enllà de la visió

La cirurgia de cataractes és una intervenció ambulatòria, ràpida i senzilla. Molts pacients se sotmeten cada any a aquesta operació per millorar la visió afectada per la cataracta. Però a més de millorar la visió, aquest procediment pot aportar molts més beneficis als pacients.

Una intervenció, diverses correccions

Amb la tecnologia actual es poden corregir defectes refractius (miopia, astigmatisme…) durant la mateixa operació. D’aquesta manera es redueix la dependència de les ulleres sense la necessitat de passar per quiròfan una segona vegada.

Durant la intervenció es realitza el que s’anomena facoemulsificació, un procés a través del qual s’extreu el cristal·lí (la lent interior de l’ull) opacificat per la cataracta i es substitueix per una lent intraocular. En el cas que el pacient desitgi millorar la graduació, es recomana la implementació d’una lent trifocal, amb focus per a visió llunyana, intermèdia i propera. Aquest tipus de lents permeten corregir la miopia o la hipermetropia al mateix temps que la presbícia i, en la seva versió tòrica, l’astigmatisme. Si l’ull no fos compatible amb aquest tipus de lent, hi ha diverses alternatives, com les lents de focus estès.

A més, en la mateixa intervenció de cataractes, també es poden fer altres operacions, si fos necessari. Un exemple d’això és la queratoplàstia o trasplantament de còrnia.

Més enllà de la visió: salut mental i mobilitat

Un estudi britànic elaborat per investigadors de l’English Longitudinal Study of Aging (ELSA) apunta que les persones que s’operen de cataractes milloren les seves habilitats cognitives i la seva salut mental. En un seguiment de 13 anys a més de 6.000 adults, es va concloure que la taxa de deteriorament cognitiu s’havia reduït en un 50% després de la cirurgia de cataractes i que la disminució observada s’havia tornat similar a la de les persones sense cataractes.

Hi ha recerca que indica que les persones que s’han operat de cataractes, en millorar la seva visió, també disminueixen el risc de caure i trencar-se el maluc. Altres estudis conclouen que les persones d’entre 55 i 85 anys que pateixen la malaltia tenen quatre vegades més probabilitats de tenir dificultats davant situacions complicades al volant.

Si estàs interessat/da en la intervenció o en tens qualsevol dubte, el més recomanable és preguntar-ho directament a la consulta amb l’oftalmòleg/a.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *