Tristor hivern

5 consells per millorar l’ànim a l’hivern 

Si la tristor t’envaeix quan arriba l’hivern i baixen les temperatures és possible que estiguis patint el denominat trastorn afectiu estacional (TAE). Es tracta d’una alteració de l’estat d’ànim que es caracteritza per la presència de símptomes comuns a la depressió i sol aparèixer a determinades èpoques com l’hivern. De fet, el TAE també és conegut com la “depressió d’hivern”. No es tracta d’una malaltia greu com una depressió o un quadre d’ansietat, ja que els símptomes són més lleus i desapareixen sense necessitat de tractaments farmacològics. Això sí, s’ha d’estar alerta als símptomes perquè no s’allargui i s’acabi convertint en una depressió de llibre.

Els símptomes del trastorn afectiu estacional

 

La simptomatologia és comuna a tots aquells que pateixen aquestes baixades d’ànim durant les èpoques fredes de l’any:

  • Abatiment.
  • Cansament.
  • Desànim.
  • Ganes de menjar aliments dolços.

El clima i la falta de llum són dues de les principals causes que provoquen la depressió d’hivern, ja que a les èpoques fredes és habitual fer menys plans, el temps impossibilita la majoria d’activitats a l’aire lliure, es practica menys esport i ens mantenim menys actius. Tot això genera aquesta apatia típica de l’hivern.

També la reducció de les hores de sol provoca canvis d’humor, ja que la poca llum pot reduir la producció de serotonina, la coneguda com “hormona de la felicitat”.

Consells per millorar el teu estat d’ànim a l’hivern

 

El més important quan es detecten símptomes que poden conduir a un trastorn afectiu estacional és posar-li fre, per això et donem 5 consells per evitar la tristor a les èpoques fredes.

  1. Alimentació saludable. Deixa els ultra processats i passa’t al menjar real. Els aliments t’aportaran nutrients i vitamines per tenir el teu sistema immunològic impecable cosa que t’aportarà energia i t’allunyarà del desànim.
  2. Adapta la teva jornada a les hores de llum. Així evitaràs que t’afecti la falta de lluminositat. Aprofita la pausa de l’esmorzar o dinar per passejar al sol.
  3. Dorm 8 hores. Està comprovat que un son de qualitat és un preventiu de les depressions.
  4. Busca la teva font d’energia. Per alguns seran els sopars amb amics, per altres l’esport o les excursions. Busca el que et faci feliç I practica-ho més que mai a l’hivern.
  5. Reflexiona. És un bon moment per posar en ordre les teves idees, els teus plans de vida, els projectes laborals… Això farà que apostis per enllestir propostes sense completar i encetar noves idees.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *