Consells-salut-estiu

Consells de Mútua Penedès per gaudir aquest estiu

L’arribada de les vacances, la jornada intensiva, la calor… Sembla que tots abaixem la guàrdia i no estem tan atents a la nostra salut. Les ganes de platja, de terrasses i de viatges provoquen que ens despreocupem de certes rutines que hauríem de mantenir per evitar futurs problemes de salut propis de l’estiu.

Aquí tens un llistat amb una sèrie de consells perquè tinguis cura de la teva salut durant l’època estival.

1. No surtis de casa sense un protector solar.

És habitual que només ens preocupem de posar-nos crema protectora quan anem a la platja o a la piscina, però els raigs solars també ens afecten quan caminem pel carrer o fem esport a l’aire lliure. És important, per tant, aplicar-se protecció totes les hores de sol. Pots fer servir cremes hidratants i bases de maquillatge amb factor de protecció. I quan vagis a la platja o a la piscina es recomana, sempre en funció de la pell, un factor mínim de 30 per tot el cos.

2. Hidrata’t constantment.

Hidratar-se no és només beure aigua. Les gelatines i les aigües amb sabors són una altra opció per a aquells que no tinguin ganes de beure aigua. Però hem d’evitar els refrescos i begudes energètiques perquè no ens treuen la set i ens aporten calories.
Els professionals mèdics recomanen beure encara que no tinguem set. Molt especialment els col·lectius de risc com les persones grans o els nens, ja que en aquests és molt més difícil detectar una possible deshidratació. Cal beure entre 2 i 2 litres i mig al dia.

3. Refresca’t

Si ets una persona que sua molt, és molt important que et refresquis constantment per evitar un cop de calor. A banda de les dutxes amb aigua freda, pots fer servir panys humits que t’ajudaran a refrescar-te i disminuir la sensació tèrmica de calor.

4. Fes esport

Encara que ho vulguis evitar per no suar o deshidratar-te, és recomanable que segueixis amb les teves rutines diàries de pràctica d’exercici. Això sí, evita practicar esports a l’aire lliure durant les hores centrals del dia i aposta per activitats aquàtiques com la natació.

5. Compte amb l’aire condicionat

És inevitable utilitzar l’aire condicionat durant l’estiu; fa molta calor i necessitem refrescar els espais. Però hem d’evitar fer un ús abusiu perquè pot derivar en refredats, al·lèrgies, angines, etc. La temperatura recomanada són 25 graus centígrads.

6. Alimenta’t amb fruites i verdures.

Incrementa la ingesta de fruites i verdures durant l’estiu. Aposta per les amanides i les cremes fredes, t’ajudaran a tenir menys calor i et facilitaran les digestions. A més, t’hidrataran.
A Mútua Penedès volem que gaudeixis d’aquest estiu perquè el més important ets tu i els teus.


Mútua Penedès
C/ Vidal, 7-9
Vilafranca del Penedès
Tel. 93 891 71 00
www.mutuapenedes.com

 

 

 

 

 

 

 

sexualitat

Sexualitat: Qüestió d’edat

La sexualitat és una característica inherent a tots els éssers humans. Podem diferenciar entre dos significats:

 

  • El conjunt de característiques, tant físiques com psicològiques, pròpies de cada sexe.
  • El conjunt d’activitats i comportaments relacionats amb el plaer sexual.

 

Ens centrarem en aquest darrer significat de la paraula sexualitat per poder fer una anàlisi de com es viu segons l’edat de les persones. No és el mateix gaudir del plaer sexual quan tens 20 anys, que quan tens 50 o 80.

 

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la sexualitat ha de tenir un enfocament positiu i respectuós que permeti a totes les persones poder gaudir d’una bona salut sexual.

 

De què parlem quan parlem de sexualitat?

 

  • Erotisme. Capacitat de sentir plaer mitjançant les relacions sexuals.
  • Vincle afectiu. Capacitat d’establir relacions.
  • Reproducció. Capacitat reproductiva.
  • Sexe. El gènere físic i/o psicològic.

 

A més, l’OMS indica que la sexualitat es pot experimentar mitjançant pensaments, accions, desitjos i fantasies. Sobre aquesta qüestió s’han publicat infinitat d’estudis que han parat atenció en aspectes molt diferents: sexualitat en la dona, sexualitat adolescent, el sexe després dels 60 anys… Hem resumit tots aquells que tenen a veure amb l’edat i podem establir tres èpoques destacades en la sexualitat de l’ésser humà:

 

  • Despertar sexual. L’edat pot variar depenent del caràcter de la persona, l’entorn i el desenvolupament físic. Segons un estudi de la Universitat de Granada, els joves espanyols s’inicien en les relacions sexuals al voltant dels 15 anys.
  • Sexualitat adulta. Com ja hem dit anteriorment, les franges d’edat poden variar segons el comportament, creences i tipus de vida que porti la persona en qüestió. Però se sol establir un període que va dels 20 als 40 anys, una època durant la qual descobrim el que ens agrada, gaudim de la nostra orientació sexual i tenim molt presents qüestions com la planificació familiar (mètodes anticonceptius).
  • Maduresa sexual. La gran majoria d’experts coincideixen a dir, que a partir dels 40 anys, es produeix una mena de desinhibició que fa que es gaudeixi de forma més plena de les relacions sexuals. També es deixen enrere altres pors i som més directes a l’hora de dir el que ens agrada i el que no.

 

L’Institut Kinsey, als Estats Units, és un dels centres més reconeguts en matèria d’estudis sobre sexualitat. Des d’Espanya, es pot accedir als diferents recursos que estan penjats en línia per poder conèixer més sobre aquest tema. Informes elaborats per l’Institut Kinsey i altres centres i universitats rellevants.

atenció mèdica continuada

Mútua Penedès i el seu servei d’atenció mèdica continuada

Una de les prioritats de Mútua Penedès és estar més a prop de tots els seus associats i clients. Obrir noves especialitats forma part del seu ADN. L’objectiu és que els mutualistes trobin un metge a la seva disposició al centre mèdic de Vilafranca del Penedès sempre que el necessitin. Per aquest motiu oferim un servei d’atenció mèdica continuada de 8 a 21 hores de dilluns a divendres. Leer más